nedeľa, 17. februára 2013

Lokše

U nás doma, sa väčšinou lokše robia len ku kačici alebo len ako príloha, nikdy nie ako hlavné jedlo samo o sebe. Ale keďže sme chorí, tak si dáme lokše s domácou masťou a soľou, nech nám premastí hrdlá a krky :)

Treba mať:
1kg zemiakov
300g múka polohrubá/hladká
soľ
masť

Uvaríme si zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a zmiešame s múkou. Posolíme a zapracujeme ohybné cesto. Z cesta vytvarujeme valček, ktorý následne priečne rozkrojíme na menšie časti. Každú čať vyvaľkáme do tvaru kruhu. Ak sa lepia, pridajte viac múky. Nesmú sa lepiť. Trošku ich pred pečením popicháme vidličkou, dáme na horúcu suchú panvicu a osmahneme z oboch strán kým chytia farbu. Múku ktorá z nich bude opadávať môžete utierať servítkou, aby sa nepripaľovala a nesmrdela. 

Hotové omastíme, osolíme a zjeme :) Môžete si ich naplniť aj udusenou pečienkou, alebo nasladko plniť s makom a džemom. Sú dobré hocijaké!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára