nedeľa, 14. apríla 2013

Noky Alebo Gnocchi

máma Krausová: Nejsou ty knedlíčky trochu mazlavé?
Jindřiška Krausová: Noky přece musí být trošičku mazlavé. Na povrchu.
otec Kraus: Noky? Slyšel jsem dobře? Řekla jsi noky?
Jindřiška Krausová: Maminčiny noky přece. Pravý nok je na povrchu mazlavý a uvnitř kyprý a vláčný.
otec Kraus: Ale mluvila jsi o maminčiných vynikajících bramborových knedlících?
Jindřiška Krausová: Mluvím o senzačních maminčiných nocích.
otec Kraus: O těchto nefalšovaných typických vídeňských bramborových knedlících? A ty se je opovažuješ nazývat...
Jindřiška Krausová: Noky.
otec Kraus: Knedlíky.
Jindřiška Krausová: Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.

Nemusím vôbec povedať čo za film obsahuje túto konverzáciu :) Neviem ako robila noky pani Krausová, ale ja ich robím takto:

Treba mať:
300g hrubá múka
2 vajíčka
5 lyžíc sladkej smotany
1,5 dcl vody
2 lyžice masla
soľ
kocka bryndze
kyslá smotana
kúsok slaniny
pažítka

Vajíčka s vodou, smotanou poriadne rozšľaháme  Pridáme hrubú múku, vypracujeme cesto a osolíme. Z tuhého cesta tvarujeme namočenou lyžičkou malé noky. Ja si ich odkladám na pomúčenú dosku, a keď mám všetky vytvarované do malých šištičiek, tak ich ešte pritlačím vidličkou  aby mali jemný vzor. Uvarím vo vriacej vody, pokiaľ nevyplávajú na povrch, osuším a následne osmahnem na masle na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu nalejem do malého kastrólka, prehrejem, polejem noky, a posypem opraženou slaninkou (tak ako na halušky). Nakoniec posypem nasekanou pažítkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára