sobota, 22. júna 2013

Ocinova Pavlova

Pavlova je jednoducho dokonalý dezert. Niekde som čítala, že jej názov, je priezvisko veľmi šikovnej ruskej baletky :) Jeden Wellingtonský šéf kuchár raz túto tortu pripravoval a samotné cesto mu prišlo podobné bielym sukničkám aké nosia baletky, no a keďže torta bola pripravovaná pre baletku Annu Pavlovu, dostala po nej aj meno. Je asi milión variácii ako sa Pavlova robí, no a toto je tá moja. Piekla som ju ku dňu otcov, pre môjho naj ocinka, ktorý zjedol polovicu na posedenie.




Treba mať:
4 bielka
220g práškový cukor
1 lyžica kukuričného škrobu
1 lyžica vínneho octu
2 šľahačkové smotany
jahody

Vyšľaháme bielka, snažíme sa, aby boli čo najviac tuhé. Pridáme cukor, škrob a vínny ocot a poriadne premiešame. Na papier na pečenie si urobíme ako keby dva snehové korpusy (cca rovnako veľké kruhy) a dáme piecť na 80 minút, do vyhriatej rúry na 120 stupňov. Vyšľaháme si šľahačku, nesladíme, lebo korpusy sú dostatočne sladké. Na prvý korpus natrieme šľahačku, posypeme nakrájanými jahodami, prikryjeme druhým korpusom, znova navrstvíme šľahačku a ozdobíme jahodami. Pridáme stopku mäty a je to hotovo :) Tým, že korpusy pomaly pečieme, nebudú tvrdé. Torta sa vám bude jednoducho krájať, a keď vám korpus navrchu popuká, nemusíte smútiť - tak to má byť. Hlavne, že bude vláčny a jemný vo vnútri.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára